pic-1

Fornyelig var jeg på ferie i Tanzania, hvor jeg havde anledning til på første hånd at opleve, hvordan nogle af de missionærer vi fra Luthersk Mission(LM) har udsendt arbejder. Det som mere end noget slog mig, var ikke så meget arbejdsindhold, som de forhold de foregik under. I årevis har jeg fulgt arbejdet i landet gennem missionærernes nyhedsbreve og billeder, men dette var første gang jeg på egen krop mærkede de ydre betingelser, som arbejdet foregår under. For på billederne kunne jeg ikke mærke luftfugtigheden på den gode side af 75%, jeg havde ikke oplevet det afrikanske bureaukrati i al dens ineffektivitet, hørt om problemerne med manglende strøm og deraf manglede AC. Læg dertil de udfordringer som altid følger af at flytte sin familie fra et kontinent til et andet og jeg står tilbage med umådelig stor respekt for de mennesker, som lever deres hverdag i omgivelser, jeg ikke selv kunne se mig selv virke i. Fordi problemerne i min optik langt overgår fordelene ved at have en middeltemperatur på den gode side af 25 grader. Så hvad får folk til at bruge nogle af deres bedste år på at drive mission i disse omgivelser?

Jeg tror de drives af det samme som også drev munken Ansgar, da han for snart mange år siden bragte budskabet om Jesus til Danmark. Et land som fristede med regnfulde somre, mørke vintre og vikinger. Jeg tror det er apostlen Paulus som kommer svaret nærmest, når han i 2 korintherbrev skriver i kapitel 5.14-15(side 1055 i standardudgaven af bibelen), at Kristi kærlighed tvinger os og konsekvensen af det er, at vi ikke længere lever for os som, men for ham som døde og gav sig selv, altså Jesus. Det er i første omgang kærligheden til Kristus som får folk til at engagere sig i mission. Fordi man er klar over at budskabet om Jesus er så vigtigt og afgørende, at vi ikke kan og må holde det for os selv. Koste hvad det vil. Det er derfor mennesker i dag arbejder i Tanzania med at udbrede evangeliet på trods af alle udfordringerne, fordi Kristi kærlighed tvinger dem. Og det er sammen nød som jeg vil have løbende som en understrøm i vores menighed. At vi drevet af Kristi kærlighed deler med evangeliet med de mennesker vi færdes blandt i vores hverdag. Så kirkens mål om en mere for Jesus ikke bare ender som en forkromet målsætning uden reel jordkontakt.

Jeg er helt med på at det i praksis ikke er nemmere at drive mission i Silkeborg end det er i Tanzania. Udfordringerne er måske forskellige men ikke mindre i antal og størrelse. Derfor vil jeg gerne slutte med at udfordrere til at vi her i fastetiden, som startede i onsdags, får skabt os plads og rum til Jesus og hans ord i hverdagen, så vi kan fyldes helt op af ham, så det kunne mærkes og høres på os, at vi er fyldte af den kærlighed som gav sig selv for verden, for at ingen skulle gå fortabt uanset om de så lever i Tanzania eller Silkeborg.